maanantai 14. elokuuta 2017

Piha 2017

14.8.2017
 
Tänä kesänä olemme olleet todella paljon liikenteessä ja pihan hoito sekä muokkaaminen on jäänyt todella minimiin. Hyvä että nurmikkoa on ehtinyt välissä käydä ajamassa. Onneksi kasvihuonetta on käynyt hoitamassa naapurimme ja vanhempani. Heille iso kiitos siitä että saa nauttia oman maan antimista tänäkin kesänä. Kevään istutuksista onkin tullut kivasti satoa, pieniä tomaatteja, valtavia kurkkuja pari kappaletta, kiinankaalia, joiden hyvästä hoidosta voi kiittää sisiliskoja, jotka asuvat kasvihuoneessamme, ilman heitä ei olisi toukkien takia mitään syötävää. Sisiliskot ovat paras tuholaistorjuja mitä voi olla. Viime vuonna liskoja tuli kasvihuoneeseen liian myöhään ja lähes kaikki kiinankaalit sai heittää pois kun olivat niin täynnä toukkia.
Kesäkurpitsat tekee pieniä kurpitsoja ja tavallinen kurpitsa on saanut pari pientä alkua myös aikaiseksi.
 

 
 Terijoensalavat kasvaa vuosi vuodelta ihannamman peittäviksi. Olen niitä muutamaan kertaan ehtinyt leikata, alaoksia karsin pois ja naapurin puolelle kasvaneet kävin leikkaamassa myös. Mustaviinimarjapensas teki tänäkin vuonna niin valtavasti satoa ettemme saa kaikkea itse käytettyä. Mansikkamaalta tuli kivasti mansikoita ja oman maan marjat söimmekin sitä mukaa kun niitä tuli ja lisäksi kävimme keräämässä lasten kanssa yli 11kg pakkaseen talven varalle. Suurin osa marjoista on kerätty vain muutamia mustiaviinimarjoja on enää jäljellä, joten sain poistettua rastasverkon jo.
 
 
 Porkkanoita ja toinen kesäkurpitsa on kasvihuoneen ulkopuolella olevissa laatikoissa kasvamassa. Porkkanoita on jo muutamia syöty ja nyt pitää niitä ruveta käyttämäänkin ruuassa ja salaatissa. Kun vaan aina muistaisi, että voi hakea pihasta lisuketta ruokaan :)
 

 
 Ihania pieniä oikein hyviä tomaatteja tulee joka päivä kourallinen. Heinäkuun aikana kasvoi niin valtava kurkku kasvihuoneessa, että siitä on vieläkin melkein puolet käyttämättä, vaikka melkein joka päivä sitä ruokaan olen laittanutkin. Kiinankaaleista on suurinosa onneksi jo syöty, mutta kyllä niitä vielä usemmaksi ruuaksi riittää.
 
 
 Viime vuonna oli meidän neitillä vielä vauvakeinu ja poika sai käyttää isompien keinua yksin, mutta tänä vuonna on vain yksi keinu ja siitä onkin monesti kinasteltu. Grilli ei ole vielä tässä asuessamme ollutkaan näin vähällä käytöllä kuin tänä kesänä. Muutamat makkarat on grillattu, mutta eipä oikeastaan muuta. Tuntuu ihan oudolta, että kesä on mennyt niin, ettei pihassa ole muutamaa pikku hommaa mukaan laskematta tehty muutoksia.
 

 
Tähän päättyyn olen suunnitellut, että rakennettaisiin nuiden puuritilöiden ja sepelin tilalle/päälle terassia joka olisi yhtä korkea kuin tuo grilli terassikin. Jos asumme tässä vielä ensi kesänä voisimme sitä ruveta sitten rakentamaan.
 
 
Reuna laattojen välit oli kasvaneet apilaa ja nurmikkoa jo täyteen joten ne olen ehtinyt siitimään käsän aikana. Pienillä asioilla on suuri merkitys, heti tuli paljon siistimpi ja hommaan meni ehkä 1,5h aikaa.
 
 
Uudet köynnökset, joiden toivoisin kestävän talven yli ja jonain vuonna täyttävän kehikon. Tuoden suojaa grilli terassille.
 


 
Yhdet muurinpohja letut on tänä kesänä paistettu avotulella. Ja toiveissa olisi, että ehtisi vielä joku viikonloppu tässä toiset paistella. On ne niin hyviä ja sitä varten tämä grilli meille hankittiin :)
 
 
Toisen laidankin terijoensalavat olen siistinyt pariin kertaan tänä vuonna.
 


 
Viinirypäleet kasvaa molemmin puolin terassin levennysosaa ja toiveissa olisi että jonain vuonna ne ylettää pöydän päälle "katokseksi". Tammi istutettiin viime kesänä ja on se hiukan jo kasvanut mutta onneton ohukainenhan se vielä on. Eikä kauheasti anna näköestettä vielä, mutta kyllä se siitä vuosi vuodelta vahvistuu ja tuuhenee.
 
 
Viime vuonna kaivettiin noille muutamalle terijoensalavalle isot montut ja vaihdettiin multaa ja ravinteita, mutta ei ne vaan halua kasvaa isoiksi kuten viereiset. Joten niistä ei ole oikein näköesteeksi. Onneksi viereemme ei ole vielä rakennettu ja niillä on vielä aikaa ja mahdollisuuksia kasvaa peittäviksi.
 
 
  Viime vuonna kaivoin kuivat nurmet pois ja tein tilalle tämän istutusalueen ja se on paljon kauniimpi kuin se kuollut liian talsittu ja tilsitty nurmi, jolla ei ollut mitään mahdollisuutta selvitä. Nyt on leikkimökin polku ja laatoitukset suojanneet nurmikkoa liialta kulutukselta.
 
 
Hiekkalaatikko on meillä paljon käytössä ja nytkin siellä on kakkujen teko kesken sekä nurmikkoa pitää omalla leikkurilla leikata aina kun äitikin leikkaa omallaan :) Pallo Tuijat on hiukan kasvaneet ja antavat kivan kehyksen leikkimökille. Laatoituksen teko leikkimökin ympärille oli kyllä ihan paras projekti minkä lasten kanssa teimme. Siitä on helppo hiekat siivota ja hiekkalaatikon kannen saa poika nykyään itsekin auki helposti.
 
 
Muutamia pensasmustikoita on alkanut kypsyä ja käyn ne aamulla napsimassa ettei linnut ehtisi viedä niitä.  Upean valkoisen syrrenini kukinta jäi valitettavasti tänä vuonna näkemättä ja se hiukan harmittaa.
 
 
Tämä laatoitus ja istutukset tehtiin tänä vuonna joten kasvit ovat melkoisen pieniä vielä, mutta onneksi elossa kaikesta kuivuudesta huolimatta.
 
 
Käsittelin tämän terassin Organowoodin puunsuojalla ja sen pitäisi nyt seuraavien kahden vuoden aikana muuttua kelon harmaaksi. Ensi keväänä terassi pitää harjata ja poistaa siten siitä pintaan noussut nukka. Hiukan se on jo alkanut harmaantua käsittelyn jälkeen.
 
Puutarha tarvitsee kyllä ennemmän huomiota ja kitkemistä kuin mitä on ehtinyt nyt suorittamaan, mutta se on onneksi mukavaa puuhaa ja lapsetkin tykkää vielä toistaseksi auttaa siinä puuhassa.
 
Oikein ihanaa elokuun jatkoa.

Lähetä kommentti