torstai 1. lokakuuta 2015

Omassa maassa kasvatettua

1.10.2015
Tämän kesän ja syksyn aikana on saanut syödä paljon kaikenlaista ihan omalta tontilla. Sanoin aina penskana etten voi kasvattaa edes kaktusta, koska jos kasvi ei tarvinnut vettä minä muistin kastella sen ja sitä kautta hukuttaa sen hengiltä, jos taas omistin kasvin joka olisi pitänyt kastella niin unohdin sen olemassa olon moneksi viikoksi ja se ei toiminut myöskään. Niinpä mieheni joka oli onnistunut pitämään hengissä useamman viherkasvin elellessään sinkkuelämää, joutui naisen tultua talon luopumaan kasveistaan. Ne ei tainneet kestää minun hellää hoivaani edes paria kuukautta. :)

Mielenkiintoista tässä on se, että nyt kun minulla on oma piha ja siellä kaikenlaisia tuottaviakin kasveja olen onnistunut hoitamaan niitä mainiosti. Kukaan joka on ollut tekemisissä kanssani pitkään ei uskonut sitä. Äitini kesällä vitsailikin, että minulla on kasvihuoneessa sellaisia taimia (itse hellällä hoivalla siemenestä kasvatettuja) jotka ovat oppineet tulemaan toimeen pyhällä hengellä, koska ne aina vaan kukoistavat vaikka minä en kuulemma niitä hoitaisi yhtään.

Olen useampana vuonna laittanut aina ystävänpäivän tienoilla siemenet kasvamaan kodinhoitohuoneeseemme, niin että meillä on siellä melkoinen viidakko ennenkuin ne saadaan kasvihuoneeseen. Olen kasvattanut, tomaattia parina vuonna, kurkkua minulla on ollut joka vuosi ja kiinankaalia oli nyt kahtena viimeisimpänä kesänä. Täksi kesäksi otin ihan uuden kasvatettavan nimittäin kesäkurpitsan ja sekin suostui tuottamaan mukavasti tänä vuonna, joten laitamme sitä varmaan ensivuonnakin.

Kokonaisuutenaan meille tuli paljon maukkaita päärynöitä (ensimmäinen vuosi), mustikoita jopa pakkaseen laitettavaksi, mansikoita, jotka valitettavasti kärsivät tuholaisista, kurkkuja ja kesäkurpitsaa tulee vieläkin, punaisia, valkoisia ja mustia viinimarjoja, kiinankaaleja (valtavia), porkkanoita on vieläkin maassa, ja päivittäin syödäänkin niitä sekä tilliä ja jääsalaattia. Ruohosipulia on laitettua moneen ruokaan. Raparperiä vaivaa jokin tauti ja jos se ei ensi vuonna lähde kunnolla niin täytyy vaihtaa taimi.

Nyt nautitaan syksystä ja sen ihanasta raikaasta tuoksusta. Ulkona voi olla haravoimassa ja käydä kävelyillä. Ensi keväänä alkaa sitten taas siementen kasvatus :)


Tästä kiinankaalista tehtiin kaalikääryleitä, salaatteja, kaalikeitto ja silti siitä jäi annettavaksi naapurille.
Lähetä kommentti